söndag 26 september 2010

Allt är tomt och övergivet, sånt är livet


Hej Kristofer!

De här bilderna är från en av mina favoritplatser på jorden. Det är en gammal restaurang på Fårö som lades ner någon gång innan millennieskiftet och ägarna bara sjappade och lät naturen ta över. Järnek och klängväxter har invaderat varje vrå och det sticker upp rufsigt ogräs mellan tiljorna på dansbanan.

En del skulle väl säga att det är ett deppigt bevis på glesbygdens förfall men jag tycker det finns något oerhört vackert och ostört med det.

Det är ju något med övergivna platser som kittlar så in i helvete. Miljöbeskrivningarna i Cormac McCarthys The road är till exempel ren och skär pornografi för mig.

Om jag någonsin hittar en finansiär så skulle drömmen vara en bok där jag bara kryssar runt i Sverige och skriver om övergivna platser och min flickvän Emily (som tagit bilderna ovan) följer med och plåtar. Ställen som den där bilkyrkogården utanför Växjö eller något av alla de där husen som lämnats övergivna att förfalla i Norrland.

Kanske klämma in allt i någon socioekonomisk kontext eller blablabla.

Jag vet inte.

Men det är väldigt fint i vilket fall.

/K

8 kommentarer:

 1. Gjort.
  http://www.jornmark.se/places.aspx

  SvaraRadera
 2. Fan också. Men om det är något som livet och branschen lärt mig så är det att det alltid finns plats för folk som är tvåa på bollen. Och trea, fyra och femma.

  /K

  SvaraRadera
 3. Ett framtidsprojekt kanske. Förslagsvis när din tjej lär sig fota utomhus.

  SvaraRadera
 4. Tänkte bara att det vore kul om man faktiskt kunde porträttera omgivningarna och inte snöa in på vissa billiga nybörjareffekter med ljus och skippa alla ISO-störningar samt kanske inte dra i det blå så mycket bara för att det är "trendigt" på modebloggar med lika kassa fotoskills.

  SvaraRadera
 5. Hej anonyme webbhatare!

  Du är givetvis fri att tycka så. Jag håller inte med: Emily är en fantastisk fotograf och med tanke på hur bra det gått för henne så håller de flesta med mig. Om du läser hennes blogg på emilydahl.blogspot.com och ser hur duktig och ambitiös hon är så är jag säker på att du kommer byta omfattning.

  Om inte annat tänder jag ett ljus för dig.

  /K

  SvaraRadera
 6. Dear Anonymous hater web troller. Emily is an amazing photographer and I follow her blog daily. As Mr. Ahlstrom so diplomatically stated, he's far nicer than I, you are entitled to your opinion, but I think it incredibly low-brow and in poor taste to parade it so immaturely on blog without the courage to even portray your real name. Cowardly I think. And Kristopher, nicely replied, sorry I had to throw my two pennies in and defend Emily too.

  SvaraRadera
 7. ... och när jag säger "omfattning" så menar jag "uppfattning" men det förstod du säkert. I övrigt instämmer jag med allt som ovanstående talare säger. Så.

  /K

  SvaraRadera