onsdag 1 december 2010

Skrota årets julklapp

Hej Kristofer!

Enligt Majblommans Riksförbund lever en kvarts miljon barn i Sverige i fattigdom där föräldrarna går på socialbidrag eller har en inkomst strax över.

För att passa in i mönstret - eller, för att tala klarspråk: i klassrummet - måste man underkasta sig ett värderingssystem som inte lyssnar på några om, men eller kanske. De kritiska blickarna när man kommer tillbaka från jullovet är den skoningslösaste tänkbara mönstringen. Tillvaron för de ungarna då, den vågar jag inte ens föreställa mig.

I samma veva går Handelns Utredningsinstitut och bestämmer att Årets Julklapp ska vara surfplattan, en romantiserad filmspelare som i sitt billigaste utförande kostar 4 700 kronor. Och just den billigaste passar bara för mormor som kanske vill mejla släkt och bekanta, berättar Aftonbladets prylexpert.

4 700 kronor – eller 7 600 som den dyraste kostar – är en rätt stor skillnad jämfört med fjolårets spikmatta eller det något vagare ”en upplevelse” året innan dess. Jag tror att den dyraste julklapp jag någonsin köpt inte ens når upp till en fjärdedel av det.

Enligt Handelns Utredningsinstitut är en av kriterierna när man korar Årets Julklapp att den ska ”spegla framtiden”.

Om framtiden vet jag inget.

Men årets julklapp har inget med samtiden att göra.

/K

9 kommentarer:

 1. Killen på bilden, Aftonbladets prylexpert. GIRIGHETEN i hans blick när han roffar sina Ipads. "MY PRECIOUSSSS!"

  SvaraRadera
 2. Rubriken också: "Köp rätt Ipad". Det är liksom ingen fråga OM man ska köpa en utan bara VILKEN man ska köpa. Tragiskt.

  SvaraRadera
 3. helt sant och mycket bra!

  SvaraRadera
 4. Också skrämmande: det finns andra surfplattor än iPad, som är billigare än iPad, men ingen pratar om dem. Apple har lyckats utradera alla andra konkurrenter från folks och medias medvetande. Så att man blir mörkrädd.

  SvaraRadera
 5. Girigheten vet inga gränser i år verkar det som.
  Du har helt rätt i ditt inlägg

  SvaraRadera
 6. Håller med alla andra. Väl skrivet och en bra blogg!

  SvaraRadera
 7. mycket bra skrivet. man blir ju mörkrädd. vart är världen påväg? det frågar jag mig själv allt oftare nu.
  ser fram emot din roman förresten! ska definitivt köpas.

  SvaraRadera