lördag 5 februari 2011

Multijournalister och verkligheten

Hej Kristofer!

Som outbildad men ändå verkande journalist händer det ibland att man häpnar över rapporter från journalistutbildningar och lärarnas Ivory Tower-världsfrånvända uppfattningar.

Häromdagen fick jag höra att en lärare på en lektion pratat om ”multijournalister” som ett vedertaget begrepp. En ”multijournalist” är tydligen en frilansare som lärt sig skriva om flera olika ämnen, men även att fotografera och bildbehandla, ”som en AD”.

För det första: jag jobbar själv som frilansande journalist inom flera ämnesområden, inom både press och tv; jag har ett hyfsat kontaktnät av frilansande vänner och kollegor, och inte en enda gång har jag hört någon utanför JMK:s väggar använda ordet ”multijournalist”.

Det är en rätt underhållande tanke att en redaktör som ska lägga ut ett jobb säger, ”Hmm, till det här jobbet kommer vi behöva en multijournalist. Ge mig en lista på alla multijournalister vi känner till!”

Att en ”multijournalist” skulle vara anmärkningsvärd för att denne behärskar flera ämnen är också fånigt att prata om. Snarare är det motsatsen – journalister som bara klarar av att skriva om ett enda område – som vore något häpnadsväckande, och då menar jag det inte i någon som helst positiv mening.

Begreppet ”multijournalist” är dessutom dumt eftersom det inte finns något minsta unikt med att som skrivande murvel kunna beskära eller ändra storleken på en bild; det där är bara något som JMK-utbildade gamla stötar hittat på för att de tvingats lära sig DATA och att byta filformat på en bild. För att inte prata om hur förolämpande det är mot alla art directors när en lärare likställer deras arbete med att kunna använda saxverktyget i PhotoShop.

/K

4 kommentarer:

  1. Hmm.. intressant. Jag pluggade i Kalmar, och där snackades också mycket om multijournalister. Men då i betydelsen att de (vi) lärde oss att filma, göra radio och skriva. Alltså att vi kunde flera olika verktyg. Det för att kunna tex arbeta med filmklipp på webben men samtidigt kunna skriva genomarbetade texter och reportage. Det har jag ändå haft användning för flera gånger.

    SvaraRadera
  2. Jag har sommarjobbat i några år på lokaltidningen i min hemstad, och där var begreppet "multijournalist" välanvänt. Kanske för att de precis genomförde en omorganisering (läs: besparing) vilket innebar att de skribenter som inte fick gå vackert fick lära sig att hantera kamera och bildbehandlingsprogram. Sen har ju kvaliteten på produkten blivit därefter...

    SvaraRadera
  3. Jag läser journalistik med multikompetens (läs: multijournalistik) på gymnasiet. Precis som Ingrid förklarar så läser vi kurser som behandlar text, foto, rörlig bild, ljudmedier och layout. Självklart är yrkestermen "multijournalist" konstig och orealistisk. Man kan inte baka in en hel redaktions arbetsuppgifter i EN enda multi-oh-I'm-so-great-I-can-do-anything-journalist. Men det är bra på så sätt att man får större förståelse för andras arbeten, vad man än väljer att rikta in sig på i vidare studier.

    SvaraRadera