lördag 29 januari 2011

Tillbaka till medeltiden

Hej Kristofer!

Om det är något som fascinerar mig så är det hur tekniskt avancemang gör vårt samhälle skörare. Det är väl det gamla vanliga dystopitjatet och teknofobin antar jag, samma tema som i varenda Philip K Dick-roman, inget nytt där.

Men det är intressant när nutiden visar att de där böckerna och tankarna inte bara var nojiga mardrömmar.

Ta det här med Egypten. Regeringen släcker internet. De stänger ner bredbands- och mobiloperatörer. Geografiska avstånd blir plötsligt jävligt kännbara, och svårare än så är det inte att ta civilisationen tillbaka till medeltiden.

En snabb titt i Sverige visar att Telia Sonera på bara ett år minskat i gamla, fasta telefonabonnemang med 277 000, Tele2 under samma tid med 121 000. Jag känner ingen i min krets eller generation som ringer med annat än ip-telefoni eller Skype eller mobiler eller Skype i mobilen. Fatta vilken sårbar infrastruktur! Släck ner bredbands- och mobiloperatörerna och vi blir inte effektivare att kommunicera än en jävel som skumpar runt på häst och lämnar lappar.

/K

5 kommentarer:

 1. Men vore inte det ett ljuvligt scenario att alla kommunikation och information bromsade upp? Och folk tog sig tid att filosofiera och prioritera. Skulle nog vara nyttigt för många.

  SvaraRadera
 2. Svar till Zed:

  Det vore ju trevligt och karaktärsdanande så länge man inte var i akut behov av en ambulans...

  SvaraRadera
 3. Skrämmande men sant! Det gäller att hålla ridkunskaperna vid liv och ett lager med lappar enkelt till hands?

  SvaraRadera
 4. Post-its och ridkurser, det är det enda jag kommer lägga pengar på framöver!

  /K

  SvaraRadera